Naar de inhoud
 
Home
Biesbosch Dordrecht
Biesboschcentrumdordrecht Activiteiten Biesbosch 75 jaar bevrijd

Biesbosch 75 jaar bevrijd

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Biesbosch een grote rol gespeeld. Ten tijde van de oorlog diende de Biesbosch met zijn wirwar aan kreken als schuilplaats, waar de Duitsers de weg niet kenden en risico liepen te verdwalen. In de winter van 1944-1945 vormde de Biesbosch grensgebied tussen bezet en bevrijd Nederland. Met de zogenaamde Liniecrossings werd een levensgevaarlijke verbinding tot stand gebracht tussen nog het bezette deel van Nederland en het deels bevrijde Brabant.

Tijdens onderstaande activiteiten vanuit Biesboschcentrum Dordrecht staan verhalen centraal. Verhalen, groot en klein, over verzet, over collaboratie, over onderduikers, liniecrossers, over bezetting en bevrijding. Tijdens WOII zijn vele levens ingrijpend veranderd; door gebeurtenissen die niet mogen worden vergeten om ons heden ten dage te vertellen de vrijheid te blijven koesteren.

De activiteiten vinden plaats in de periode oktober 2019 tot mei 2020, de maanden waarin de bevrijding van zuid naar noord 75 jaar geleden plaatsvond.

Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 'Dordrecht 800 jaar stad'.

Voor data en aanvangstijden, zie Activiteitenkalender   Logo

 • Logo

  Geannuleerd: Lezing Anja van der Starre - Merwedegijzelaars

  Luister op 21 maart a.s. naar het indrukwekkende verhaal van Anja van der Starre over de 'Merwedegijzelaars'. Op 14 april 1944 schiet een lid van de landwacht zonder enige aanleiding een bakker, Wouter Smit, uit Giessendam dood. Als antwoord hierop werden door het verzet begin mei twee landwachters bij de Helsluis gedood. Op 16 mei zijn er vergeldingsrazzia's en werden er honderden mannen verzameld en op transport gezet naar Duitsland. Eén van deze Merwedegijzelaars was de vader van Anja van der Starre. Anja van der Starre zet zich in om het verzwegen regiodrama te vertellen en geeft hierover een lezing bij Biesboschcentrum Dordrecht. Aansluitend is er de vaartocht 'Het verhaal van de Liniecrossers'. Anja zal hier ook bij aanwezig zijn.

   
 • Logo

  Verhaal van de Biesbosch Liniecrossers

  Vaar door de Hollandse Biesbosch en luister naar het verhaal van de gids over de 'crossers' in de Biesbosch. De liniecrossers voerden tijdens de laatste maanden van de oorlog oversteken uit om informatie, medicijnen en mensen te vervoeren. Onderweg stap je even aan boord van een andere rondvaartboot om de kanorol te bereiken, een oversteekplaats naar de rivier voor crossers. Ook zaten er tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers en verzetsstrijders in dit gebied. Varend door de kreken volg je de route van de crossers en bereik je de plaats waar onderduikers verbleven.

   
 • Logo

  Biesbosch crossingskanotocht

  Peddel door de kleinere kreken van de Biesbosch en kom op plekken die doorgaans verborgen zijn. De gids vertelt tijdens de kanotocht over de 'crossers' die tijdens de oorlog in het gebied actief waren. De liniecrossers voerden tijdens de laatste maanden van de oorlog oversteken uit om informatie, medicijnen en mensen te vervoeren. Ook zaten er in de Tweede Wereldoorlog onderduikers en verzetsstrijders in de Hollandse Biesbosch. Peddel tijdens de kanotocht door het water en volg de route van de crossers en bereik de plaats waar onderduikers verbleven. Voor deze tocht is kano-ervaring vereist.

   
 • Logo

  Biesbosch Liniecrosserstocht

  Vaar met een fluisterbootje in een klein gezelschap door de kreken van de Biesbosch. Tijdens de vaartocht vertelt de gids over de 'crossers' die in de oorlog actief waren. De liniecrossers voerden tijdens de laatste maanden van de oorlog oversteken uit om informatie, medicijnen en mensen te vervoeren. Ook zaten er tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers en verzetsstrijders in de Hollandse Biesbosch. Tijdens de vaartocht volg je de route van de crossers en bereik je de plaats waar onderduikers verbleven.