Naar de inhoud
 
 
Home

Nieuws


 • Natuurwandeling in samenwerking met Parkhuis

  Biesboschcentrum Dordrecht organiseert in samenwerking met Het Parkhuis Dordrecht op diverse data een bijzondere wandeling, voor vitale mensen met een beginnende vorm van dementie. Wandel (duur 1,5 uur) in een klein gezelschap onder leiding van een Biesboschgids door natuur- en recreatiegebied de Hollandse Biesbosch. De gids vertelt onderweg van alles over de omgeving, de planten en dieren die er leven. Geniet volop van het seizoen waarin deze wandeling wordt georganiseerd. Na afloop staat er een kop koffie of thee klaar in 'huiscafé de Biestro'.   voor meer informatie en om aan te melden. Aanmelden voor deelname is nodig.

 • Afsluiting deel recreatiebos Hollandse Biesbosch door boomsterfte

  Parkschap Nationaal Park De Biesbosch sluit met ingang van 18 februari 2019 een bosgebied in recreatiegebied de Hollandse Biesbosch. De bomen in dit stukje bosgebied, voornamelijk essen, zijn aangetast door een parasiet, waardoor er boomsterfte aan het optreden is. Aangetaste bomen zijn een voedingsbron voor schimmels, zoals de honingzwam, die steeds meer verschijnt aan de stammen van de bomen in dit stuk bos. De honingzwam vestigt zich aan de voet van zieke bomen en versnelt het proces van verrotting van wortels en stam. De langzaam afstervende boom wordt instabiel en valt uiteindelijk om. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties als het bos voor bezoekers toegankelijk zou blijven. Parkschap Nationaal Park De Biesbosch heeft daarom besloten om het bos te sluiten voor publiek. Er lopen diverse onverharde wandelpaden en gemarkeerde routes door het bos, die tot nader order niet meer bereikbaar zijn. Het bos wordt afgezet met hekken. Borden zullen het publiek informeren over de reden van afsluiten en het gevaar van betreden. Kan ik er wandelen als het gebied is afgesloten?Nee, zolang dit stuk bos is afgesloten kun je er niet wandelen. De groene wandelroute is dus tijdelijk niet in zijn geheel te lopen. Wel kun je om het bos heen wandelen via de verharde paden. Wanneer starten de opruimwerkzaamheden?In de zomer van 2019 wordt gestart met het verwijderen van takken en gevallen bomen en het rooien van aangetaste bomen. Deze ingrijpende werkzaamheden kunnen pas dan plaatsvinden, omdat de grond tot die tijd te drassig is en hierdoor overmatige schade aan grond en paden zou worden aangericht. Hoewel de werkzaamheden dus pas in de zomer starten, wordt het gebied uit veiligheidsoverweging al wel afgesloten voor publiek.  Levert de boomziekte gevaar op voor mens en dier?

 • Nieuw schoolprogramma 'De Jonge Griendwerker'

  Biesboschcentrum Dordrecht introduceert het nieuwe schoolprogramma ‘De Jonge Griendwerker’.De kinderen maken tijdens het lesprogramma kennis met de griendwerker van vroeger. Ze ervaren het leven, wonen en werken in de Biesbosch als een echte griendwerker. Tijdens het programma worden er door de leerlingen verschillende, voor de griendwerker onmisbare, onderdelen gebouwd zoals een brug en een schrankkeet. Aan het einde van het programma wordt er brood met lawaaisaus gegeten. Terwijl de lawaaisaus boven het vuur klaar wordt gemaakt, hoor je het knetteren.Het programma is bedoeld voor groep 7 & 8 en de brugklas van het voorgezet onderwijs en kan via deze link geboekt worden.

 • Expositie 'Vrije Biesbosch Expressies'

  De expositie 'Vrije Biesbosch Expressies' van Martin de Zeeuw is te bezichtigen in het bezoekerscentrum. Deze expositie bestaat uit olieverf schilderijen waar hij zijn persoonlijke vrije expressie in weergeeft. De Biesbosch is zijn inspiratiebron en is in zijn werk terug te zien.De expositie is te bezichtigen in het bezoekerscentrum tijdens openingstijden. De toegang is gratis.  

 • Trouwen in de Hollandse Biesbosch

  Elkaar het ja-woord geven in de natuur? Dat kan vanaf 1 mei 2018 op een mooie plek in de Hollandse Biesbosch! Klik hier voor meer informatie.