Naar de inhoud
 
Home
Biesbosch Dordrecht
Biesboschcentrumdordrecht Nieuws De Biesbosch 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed

De Biesbosch 600 jaar na de Sint Elisabethsvloed

In de nacht van 18 op 19 november 1421 ging het mis. Springtij en een zware storm zorgden dat zeewater diep het land instroomde. De rivier, die nu de Merwede heet, kon door het zeewater haar eigen water niet meer kwijt. De dijken braken door en er ontstond een grote binnenzee van 40.000 hectare tussen Dordrecht en Werkendam. Er verdwenen rond de 17 dorpen onder water en er verdronken ongeveer 2.000 mensen. De overstromingsramp is genoemd naar de feestdag van de heilige Elisabeth op 19 november, de Sint Elisabethsvloed.


Dit is nu 600 jaar geleden, reden om stil te staan bij deze gebeurtenis en te kijken hoe het gebied zich in de daaropvolgende 600 jaar heeft ontwikkeld. Biesboschcentrum Dordrecht besteed uiteraard aandacht aan de vloed die zo belangrijk is geweest voor het ontstaan van het mooie natuurgebied, de Biesbosch.

 

Tentoonstelling
In Biesboschcentrum Dordrecht kunt u op het daar aanwezige wanddoek alles lezen over deze ramp en terugvinden hoe de in 1421 ontstane watervlakte zich heeft ontwikkeld tot het gebied zoals we dit vandaag de dag kennen. Op de tafel naast het wanddoek ligt een informatiebrief klaar met alle informatie over de op het wanddoek uitgelichte locaties.

 

Rondvaarten

Waar ervaar je de Biesbosch beter dan vanaf het water! 

De tocht start met een inleidend verhaal door een gids bij het wanddoek in de tentoonstelling.

Vervolgens stapt u aan boord van fluisterboot de Sterling voor een 1,5 uur durende vaartocht door het gebied. Klik hier voor de activiteitenkalender.  


Voor scholen

Ook voor scholen is een educatieve excursie ontwikkeld. Na een inleiding bij het wanddoek door de Biesboschgids gaan kinderen aan boord van de fluisterboot Sterling om de Biesbosch te beleven. Klik hier voor meer informatie en reserveringen.

Daarnaast is in samenwerking met Watereducatie Drechtsteden een waterles ontwikkeld die scholen in de klas kunnen doen, "De Kracht van water in de Drechtsteden". Voor meer informatie klik hier


Foto