Spring naar inhoud

Nieuwe Biesbosch schoolgidsen gezocht!

Altijd al schoolgids willen worden in De Biesbosch? In februari 2023 start een nieuwe schoolgidscursus. De opleiding wordt georganiseerd door IVN in samenwerking met Staatsbosbeheer en het Biesboschcentrum Dordrecht. Het cursusprogramma is gericht op het vergroten van de natuurkennis van De Biesbosch. Daarnaast staan didactische vaardigheden centraal binnen de opleiding. 

De schoolgidscursus bestaat uit in totaal zes bijeenkomsten en loopt van februari tot en met april 2023. De cursus vindt plaats op een dinsdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur op de volgende data: 14 februari, 28 februari, 7 maart, 21 maart, 4 april en 18 april. 

Cursusdagen worden afwisselend aan de Brabantse en de Hollandse kant van De Biesbosch gehouden, met als locatie het Biesboschcentrum Dordrecht of het Biesboschmuseumeiland in Werkendam. 

Het aantal plaatsen voor de opleiding tot schoolgids is beperkt. Aan de cursus kunnen 30 personen deelnemen. Na aanmelding volgt een intakegesprek met Staatsbosbeheer of Biesboschcentrum Dordrecht dat plaatsvindt op maandag 6 februari tussen 13.00 en 16.00 uur. 

Na afronding van de cursus kunnen deelnemers zelfstandig een van de schoolprogramma’s begeleiden die op doordeweekse dagen plaatsvinden in De Biesbosch. 

Kosten
Voor deze opleiding betalen deelnemers een eigen bijdrage van € 60,- per persoon. Cursisten krijgen na twee jaar actief te zijn als schoolgids het bedrag voor 50% retour. 

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd in het volgen van de opleiding tot schoolgids in De Biesbosch? Meld u zich dan vóór 29 januari hier aan.

Schoolprogramma’s in De Biesbosch
Als schoolgids in NP De Biesbosch lever je een bijdrage aan een van de ruim 15 verschillende schoolprogramma’s die vanaf verschillende toegangspoorten in De Biesbosch starten. Jaarlijks nemen zo’n 5.000 scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs deel aan een Biesbosch-les.  Bij de ontwikkeling van schoolprogramma’s en -activiteiten is het uitgangspunt ontdekkend leren. Natuurbeleving staat daarbij voorop. Alle activiteiten doen een beroep op hoofd, hart en handen van de leerlingen. De schoolprogramma’s voor het basisonderwijs passen binnen het natuuronderwijs of het wereldoriëntatie-programma van basisscholen. Die voor het voorgezet onderwijs voldoen aan de kerndoelen van de basisvorming. Alle schoolprogramma’s stimuleren leerlingen om de natuur te onderzoeken én van de natuur te genieten. Als speciaal hiervoor opgeleide schoolgids begeleid je groepen bij hun ontdekkingstocht door dit unieke Nationaal Park.

Schoolgidsencursus