Naar de inhoud
 
Home
Biesbosch Dordrecht
Biesboschcentrumdordrecht Nieuws Tien tips om zelf de natuur in te gaan!

Tien tips om zelf de natuur in te gaan!

Hoe kun je corona-veilig genieten van de lente? De bezoekerscentra in de Biesbosch zijn voorlopig gesloten en excursies gaan niet door. Maar de natuur zelf wordt niet afgesloten. De Biesbosch biedt volop mogelijkheden om te genieten van de lente.


Houd je aan de volgende richtlijnen
– Mijd drukke plekken en houd voldoende afstand van anderen. Mocht je (milde) verkoudheidsklachten hebben, volg dan het protocol van het RIVM en blijf binnen.

– Let op: het is broedseizoen, dus rust is voor dieren op dit moment belangrijk. Respecteer de regels in het natuurgebied. Loop niet op plekken waar je niet mag komen en houd honden aan de lijn.


10 tips om Corona-veilig lekker buiten te zijn en de natuur te beleven
(en nog één voor als je weer thuis bent)


Wandelen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch
Heb jij de Nieuwe Dordtse Biesbosch al ontdekt? Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen! Loop bijvoorbeeld de Bolbakenroute (2.9 km). Deze route start bij de parkeerplaats Oude Veerweg en met de Izi.travel app krijg je onderweg leuke filmpjes te zien. Bekijk hier de route.


Speur naar sporen
Met de vochtige grond is het in de Biesbosch een geweldige tijd om sporen van verschillende dieren te zoeken. Als je goed om je heen kijkt, kun je overal sporen zien. Zoek vooral ook naar de sporen van de bever zoals knaagsporen!


Ga vogelen
Neem je verrekijker mee en ga op zoek naar typische Biesboschvogels. Wat zijn nu typische Biesboschvogels? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet!


Wroet in de bodem
Met deze zachte temperaturen worden ook beestjes in de bodem weer actief. Wroet lekker met je handen door de aarde op zoek naar kleine insecten. Neem vooral ook een doorzichtig potje of een witte zakdoek mee, zodat je de beestjes goed kunt bekijken. Laat ze daarna weer vrij, want ze doen nuttig werk!


Geniet van een picknick
Neem je kleed en picknickmand mee tijdens een fiets- of wandeltocht door de Biesbosch en geniet van je lunch in de buitenlucht! Door de hele Biesbosch vind je bankjes en picknicktafels. Neem na afloop wel je afval mee!


Zorg voor schone natuur
Lekker struinen door de natuur, maar stoor je je aan al dat zwerfafval? Blikjes, flesjes, plastic en verpakkingen. Maak er een uitdaging van! Ga lekker door de Biesbosch en verzamel de troep in een vuilniszak. Draag wel handschoenen. Aan het eind van je wandeling is dat stukje Biesbosch weer een stuk mooier, dankzij jou!


Bouw een insectenhotel
Bijen, hommels en wespen zijn fascinerende vliegers en een belangrijke schakel in de natuur. Verzamel tijdens je wandeling takjes en ander los natuurmaterialen om een eigen insectenhotel te maken. Kijk hier voor tips hoe je een insectenhotel bouwt.

 

Spot de vliegende deur
De zeearend is de ster van de Biesbosch! De ‘vliegende deur’, zoals deze roofvogel met een spanwijdte van 2,40 meter ook wel wordt genoemd, is vaste bewoner van de Biesbosch. Wil je de zeearend spotten? Kijk dan op de hotspotkaart van de zeearend.

 

Ontdek de Jantjesplaat
Maak een stevige wandeling door de natuur over spannende laarzenpaadjes. Op de Jantjesplaat loopt een laarzenpad van3 km dwars door de prachtige natuur. Het gebied is erg vogelrijk en er zijn volop beversporen te vinden. De wandeling start aan de Deeneplaatweg, nabij de Spieringsluis. Bekijk het startpunt op Google Maps

 

Ontdek de Biesboschregio op de fiets
In de Biesboschregio kun je prachtige fietstochten maken. Met het kaartje ‘Waar naartoe in de Biesbosch’ stippel je zelf een route uit langs de fietsknooppunten. Bekijk hier de kaart, kies je route en ga op ontdekking!

 

Maak thuis een natuurschilderij
Als je weer thuis bent na je uitstapje in de Biesbosch, kun je een kunstwerk maken van wat je allemaal bent tegen gekomen buiten. Verzamel onderweg takjes, bloemetjes, bladeren en mooie steentjes. Kies een mooi formaat papier en plak hier dubbelzijdig tape op. Plak daarna hier je verzamelde natuurschatten op en je natuurschilderij is compleet!