Naar de inhoud
 
Home

Nieuws


 • MAATREGELEN CORONAVIRUS

  Biesboschcentrum Dordrecht volgt de landelijke maatregelen tegen Corona Zondag 15 maart 2020 heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd om verdere verspreiding van het Coronavirus te vertragen. Omdat wij de gezondheid van onze bezoekers, vrijwilligers en medewerkers heel belangrijk vinden, neemt Biesboschcentrum Dordrecht de volgende maatregelen: Het bezoekerscentrum: Tot en met 6 april is Biesboschcentrum Dordrecht gesloten voor publiek. Dit geldt ook voor het restaurant, de Biestro. Het recreatiegebied de Hollandse Biesbosch is wel toegankelijk voor wandelaars.  De activiteiten: Alle activiteiten, excursies en rondvaarten die Biesboschcentrum Dordrecht tot en met 6 april op de planning heeft staan, worden geannuleerd. Klanten die al gereserveerd hadden worden hiervan op de hoogte gesteld en krijgen, indien zij al betaald hadden, hun geld terug gestort. Houd verder onze website in de gaten voor het programma na 6 april. De verhuur: Normaliter zou het vanaf 1 april weer mogelijk zijn om kano's en bootjes te huren. De verhuur blijft echter gesloten in ieder geval tot en met 6 april. Mocht je vragen hebben over deze maatregelen, neem dan contact op via info.biesbosch@dordrecht.nl of kijk op onze website www.biesboschcentrumdordrecht.nl of de facebookpagina voor de laatste informatie. We vertrouwen op begrip voor deze situatie en hopen zo snel mogelijk weer

 • Tien tips om zelf de natuur in te gaan!

  Hoe kun je corona-veilig genieten van de lente? De bezoekerscentra in de Biesbosch zijn voorlopig gesloten en excursies gaan niet door. Maar de natuur zelf wordt niet afgesloten. De Biesbosch biedt volop mogelijkheden om te genieten van de lente.Houd je aan de volgende richtlijnen – Mijd drukke plekken en houd voldoende afstand van anderen. Mocht je (milde) verkoudheidsklachten hebben, volg dan het protocol van het RIVM en blijf binnen. – Let op: het is broedseizoen, dus rust is voor dieren op dit moment belangrijk. Respecteer de regels in het natuurgebied. Loop niet op plekken waar je niet mag komen en houd honden aan de lijn.10 tips om Corona-veilig lekker buiten te zijn en de natuur te beleven (en nog één voor als je weer thuis bent)Wandelen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch Heb jij de Nieuwe Dordtse Biesbosch al ontdekt? Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen! Loop bijvoorbeeld de Bolbakenroute (2.9 km). Deze route start bij de parkeerplaats Oude Veerweg en met de Izi.travel app krijg je onderweg leuke filmpjes te zien. Bekijk hier de route. Speur naar sporen Met de vochtige grond is het in de Biesbosch een geweldige tijd om sporen van verschillende dieren te zoeken. Als je goed om je heen kijkt, kun je overal sporen zien. Zoek vooral ook naar de sporen van de bever zoals knaagsporen!Ga vogelen Neem je verrekijker mee en ga op zoek naar typische Biesboschvogels. Wat zijn nu typische Biesboschvogels? We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet!Wroet in de bodem Met deze zachte temperaturen worden ook beestjes in de bodem weer actief. Wroet lekker met je handen door de aarde op zoek naar kleine insecten.

 • Bruggen bouwen naar de Biesbosch

  De Baanhoekweg in Dordrecht wordt de oprijlaan naar de Hollandse Biesbosch. Met dit uitgangspunt nodigt Stichting voor de Werkplaats kunstenaars uit om een ideeschets te maken voor een op de Biesbosch geïnspireerd kunstwerk. 15 april 2020 moet de ideeschets binnen zijn en de ambitie is om het kunstwerk begin 2021 te onthullen.De Baanhoekweg van 4,4 kilometer lang komt uit in de Hollandse Biesbosch. Onderweg komen mensen industrie, wonen en natuur tegen. Het doel van het project is om bruggen te bouwen tussen natuur, cultuur, bewoners, bezoekers en bedrijven. Het kunstproject versterkt de uitstraling van de Baanhoekweg als oprijlaan naar Nationaal Park de Biesbosch.Community art met Biesbosch themaProfessionele kunstenaars, vormgevers en ontwerpers uit Nederland zijn welkom om een idee in te dienen. Er zijn wel criteria: Het kunstwerk is op meerdere plekken langs de Baanhoekweg te beleven, er is sprake van community art en het kunstwerk verwijst naar de Biesbosch. De voorkeur gaat uit naar een kunstenaar met een nauwe band met Dordrecht en naar kunst met (her)gebruik van lokale materialen, reststromen en machines uit De Staart. Voor het definitieve ontwerp en de uitvoering komt naar verwachting € 70.000,- beschikbaar.ProcedureDeadline voor het indienen van de ideeschets is woensdag 15 april 2020. De selectiecommissie met daarin een afvaardiging van onder andere het Dordrechts Museum, gemeente Dordrecht, bewoners, Cirkellab en Nationaal Park De Biesbosch komt de tweede helft van april bijeen om maximaal drie kunstenaars te selecteren voor een schetsontwerp. Hiervoor is € 1.000,- per kunstenaar beschikbaar. Klik  voor meer details over de briefing.

 • Natuurwandeling Parkhuis Dordrecht

  Biesboschcentrum Dordrecht organiseert in samenwerking met Het Parkhuis Dordrecht een natuurwandeling voor vitale mensen met een beginnende vorm van dementie. Wandel in een klein gezelschap, onder leiding van de Biesboschgids, door de prachtige omgeving van de Hollandse Biesbosch. Tijdens de wandeling vertelt de gids over het gebied, de planten en de dieren die er leven. Na afloop staat er een kop koffie of thee klaar in 'huiscafé de Biestro'. Data:10 april 1 en 22 mei12 en 26 juni10 en 31 juli 11 en 25 september16 oktoberTijd: 10.00 tot 11.30 uur  voor meer informatie en om aan te melden. Aanmelden voor deelname is nodig.

 • Werkzaamheden recreatiebos Hollandse Biesbosch gestart

  Vrijdag 9 augustus zijn de werkzaamheden gestart in het recreatiebos in de Hollandse Biesbosch, dat  ten prooi is gevallen aan essentaksterfte. In maart 2019 heeft Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, eigenaar van het bos, het gebied afgesloten voor publiek. Er is gestart met het verwijderen van gevallen bomen en het rooien van de niet meer levensvatbare bomen. Het Parkschap wordt hierbij geadviseerd en ondersteund door de Coöperatie Bosgroep Midden Nederland. Lees hier meer over de essentaksterfte in de Hollandse Biesbosch en de werkzaamheden.