Naar de inhoud
 
Home

Nieuws


 • Ontdek het Griendmuseumpad

  Vanaf 1 juli a.s. vaart de Zonnepont weer! Tussen 11.00 en 15.00 uur vertrekt de pont dagelijks elk half uur naar de overkant van het Moldiep, het Griendmuseumpad. Op het eiland kun je een prachtige wandeling door het natuurgebied maken over onverharde paden. I.v.m. met corona maatregelen geldt er éénrichtingsverkeer op het Griendmuseumpad. De looprichting wordt aan het begin van de route op een kaart aangegeven. Tijdens de wandeling kun je vogels spotten en met een beetje geluk zelfs beversporen ontdekken.Ook kent het natuurgebied een rijke historie van de griendcultuur. Tot in de jaren 50 van de 20ste eeuw werkten en leefden hier griendwerkers. Zij waren zes dagen per week van huis om wilgen te hakken in de grienden. Onderweg kom je langs de Stenen Keet waar vroeger griendwerkers in overnachtten.  Reserveren is niet nodig. Wel heb je een kaartje voor de overtocht nodig. Deze is bij de balie van het bezoekerscentrum verkrijgbaar voor € 2,00 (retour). I.v.m. corona maatregelen zijn er een beperkt aantal plekken op de pont beschikbaar. 

 • Dieke Venema winnaar kunstproject Baanhoekweg Biesbosch

  Beeldend kunstenaar Dieke Venema (29) gaat aan de slag met het realiseren van haar idee ‘Rond, Rood, Staart’. De selectiecommissie koos haar ontwerp voor een op de Biesbosch geïnspireerd kunstwerk. Het uitgangspunt van het kunstwerk is dat de Baanhoekweg de oprijlaan wordt naar de Biesbosch. Een verrassende route dieverandert met de seizoenen: luchtig, maar wel één geheel.‘Fris, vrolijk, kleurrijk, divers en een goede aansluiting met bewoners, bedrijven en verenigingen op de Staart waaronder Vogelvereniging De Volière en de Bijenhoudersvereniging. Bovendien biedt het idee nog volop mogelijkheden tot uitbreiding.’  Zo oordeelde de selectiecommissie, met daarin een afvaardiging van het Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, bewoners, Cirkellab, Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek, Nationaal Park De Biesbosch en projectleider Lotti Hesper van Stichting voor de Werkplaats.Eend, blauwborst en spechtVenema heeft de langgerekte Baanhoekweg verdeeld in drie zones met drie verschillende vogels als uitgangspunt. De eerste zone, de zon en de grondelende eend, start bij de afslag van de N3 en loopt tot het afvalbrengstation. Daar komen onder andere ronde gele nestkastjes. Zone 2 start ter hoogte van de silo van Evides. Een levensgrote muurschildering van de blauwborst is hier een onderdeel. De derde zone, grote bonte specht, is bij het viaduct waar ook de golfclub zit. Het viaduct wordt beschilderd en er verschijnen wandsculpturen. Dit moet overigens nog afgestemd worden met de eigenaren, maar er is goede hoop op een samenwerking om van de Baanhoekweg iets moois te maken. Daarnaast is er nog een mobiele zone in de vorm van een sticker van de staart van de blauwborst voor op auto’s of vrachtwagens. Een clubsticker die de bewoners en bedrijven verbindt met het kunstproject. Kleurrijke bloemenweides verbinden de zones met el

 • Rondvaart door Biesbosch

  Stap aan boord van de open fluisterboot 'de Sterling' en beleef de Biesbosch vanaf het water! Vaar door kreken en geniet van de prachtige omgeving. Kijk goed om je heen, met een beetje geluk zie je een ijsvogel of beversporen. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen: er is altijd wel iets te ontdekken in de Biesbosch! Vaar mee met het Rondje Hollandse Biesbosch van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 14.00 uur of van 14.30 tot 15.30 uur.  Klik hier om te reserveren

 • Biesboschcentrum Dordrecht vanaf 2 juni open!

  Het bezoekerscentrum is vanaf 2 juni weer open van dinsdag t/m zondag tussen 09.00 en 17.00 uur.  Om uw bezoek aan het Biesboschcentrum veilig en verantwoord te laten verlopen, hanteren wij de richtlijnen van het RIVM, de overheid en de Gemeente Dordrecht. Het bezoekerscentrum De balie is geopend voor het verstrekken van informatie en u bent welkom in de Groenwinkel. Het is niet mogelijk om de tentoonstelling te bezoeken. Klik voor de maatregelen die gelden tijdens uw bezoek aan de Biesbosch. De activiteiten Tot nader bericht vinden er geen excursies en rondvaarten plaats. Ook is het niet mogelijk om gebruik te maken van pont de Grienduil naar de Ottersluis en Zonnepont 7 naar het Griendmuseumpad. De verhuur Het reserveren van een fluisterbootje, roeiboot, kano of sup is alleen online mogelijk. Klik voor de maatregelen die gelden voor de verhuur.

 • Werkzaamheden recreatiebos Hollandse Biesbosch gestart

  Vrijdag 9 augustus zijn de werkzaamheden gestart in het recreatiebos in de Hollandse Biesbosch, dat  ten prooi is gevallen aan essentaksterfte. In maart 2019 heeft Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, eigenaar van het bos, het gebied afgesloten voor publiek. Er is gestart met het verwijderen van gevallen bomen en het rooien van de niet meer levensvatbare bomen. Het Parkschap wordt hierbij geadviseerd en ondersteund door de Coöperatie Bosgroep Midden Nederland. Lees hier meer over de essentaksterfte in de Hollandse Biesbosch en de werkzaamheden.