Spring naar inhoud

30 jaar Nationaal Park De Biesbosch

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren. De aftrap van de feestelijkheden vindt plaats in estafettevorm op 24 mei, 1 en 8 juni. 

Het eerste moment is op 24 mei, de Europese Dag van het Park, en vindt plaats op het Biesbosch MuseumEiland in gemeente Altena. De week erna, op 1 juni, organiseert Biesboschcentrum Dordrecht de Dag van de Biodiversiteit met diverse activiteiten. Drimmelen neemt op 8 juni het stokje over met een feestelijke bijeenkomst in de Bernarduskerk in Made. 

Doos vol verhalen 
Centraal bij de viering van 30 jaar Nationaal Park De Biesbosch staan 30 verhalen over kenmerkende dieren en planten in de Biesbosch. Samen vertellen zij het verhaal van het B&B vol leven. Van visarend tot wilgenschorssteeltje en van getijdenslakje tot spindotter: over alle uitgekozen soorten is een verhaal te vertellen dat bij de meeste Biesbosch bezoekers nog onbekend is. 

In elke Biesboschgemeente wordt door een bestuurder een doosje vol verhalen overhandigd aan een Biesboschgids, als blijk van waardering voor 30 jaar inzet voor de Biesbosch en ter inspiratie bij excursies. Eenzelfde doosje wordt overhandigd aan een Gastheer van de Biesbosch uit die gemeente. Alle Biesboschgidsen en alle gastheerbedrijven in de Biesbosch krijgen zo'n doosje met 30 fraai ge├»llustreerde verhalen. Zo kunnen zij deze verhalen doorgeven aan bezoekers. 

Film door arendsogen 
Daarnaast is op deze drie data nog een primeur: een gloednieuwe korte film: De Biesbosch door Arendsogen. De film neemt de kijker mee door alle seizoenen met in de hoofdrol de visarend en met een mooie bijrol voor de zeearend. In 15 minuten laat de film zowel boven als onder water zien hoe belangrijk het zoetwatergetijdensysteem is voor allerlei soorten planten en dieren. 

De waterrijke dynamiek in de Biesbosch is de basis van dit waardevolle ecosysteem. Hiermee past de film perfect bij het thema van de Biesbosch als B&B vol leven. 

In elke gemeente zal boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer op zijn eigen beeldende wijze een toelichting geven op de film. De film is een samenwerkingsproject van Staatsbosbeheer en Roel Diepstraten met medewerking van Ecoresult. Marieke Schatteleijn, bekend van BinnensteBuiten, heeft de film ingesproken. De overhandiging van het doosje vol verhalen en de film met lezing is op alle drie de data gratis toegankelijk. Vanwege de beperkte ruimte is het wel nodig om te reserveren. Zie voor de juiste link voor elke locatie hieronder. 

Tot eind oktober vinden op diverse plekken en data in de Biesbosch activiteiten en excursies plaats in het teken van B&B vol leven. Op zaterdag 26 oktober worden de feestelijkheden afgesloten met een Laarzendag met tal van activiteiten. 

Het programma per gemeente 

Vrijdag 24 mei
Europese Dag van het Park, Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2 Werkendam 

 • 13.45 uur Overhandiging van het eerste doosje vol verhalen door Sandra den Adel, Provinciehoofd Zuidwestelijke Delta Staatsbosbeheer, aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Altena 
 • 14.00 uur Filmvertoning en lezing van boswachter Harm 
 • 16.00 uur Filmvertoning en lezing van boswachter Harm

  Wil je erbij zijn? Meld je dan aan op de website van Staatsbosbeheer.

Op de Europese Dag van het Park organiseert Staatsbosbeheer samen met het Biesbosch Museum nog meer activiteiten

Zaterdag 1 juni
Dag van de Biodiversiteit, Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 Dordrecht 

 • 15.30 uur Overhandiging van het doosje vol verhalen door wethouder Tanja de Jonge aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Dordrecht 
 • 16.00 uur Filmvertoning en lezing van boswachter Harm 

Biesboschcentrum Dordrecht organiseert nog meer activiteiten op de Dag van de Biodiversiteit. 

Zaterdag 8 juni
Bernarduskerk, Kerkstraat 8 Made 

 • 13.30 uur Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers 
 • 14.00 uur Overhandiging van het doosje vol verhalen door wethouder Tim Simons aan een Biesboschgids en een Biesboschgastheer uit Drimmelen. Aansluitend Filmvertoning en lezing van boswachter Harm 
 • 15.00 uur Wat heeft de Biesbosch nu en vroeger voor Drimmelen betekend 
 • 16.00 uur Afsluiting met drankje en hapje, daarna bij voldoende belangstelling een tocht naar de Hofmansplaat 

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via deze link, of bij VVV Biesbosch Drimmelen info@vvvbiesboschdrimmelen.nl. 

De VVV organiseert die dag nog meer Biesboschactiviteiten

visarend